Sunatoarea este o planta medicinala, folosita pentru beneficiile sale terapeutice. Ea este utilizata inca din Antichitate pentru ameliorarea mai multor simptome si imbunatatirea starii de sanatate. Poate fi administrata sub forma de ceai, tinctura sau chiar capsule.
Sunatoarea este bine cunoscuta pentru proprietatile sale antiseptice, antivirale si antidepresive. Daca pana acum, nu foloseai sunatoarea pentru a-ti imbunatati starea de sanatate, ti-am pregatit o lista cu afectiunile pe care le trateaza, care sigur te vor convinge sa incepi administrarea acesteia.
Iata beneficiile consumului de sunatoare:
- Combate starile depresive si de anxietate
Sunatoarea ajuta la ameliorarea starilor depresive, fiind o solutie pe care o poti folosi in perioadele de stres, irascibilitate, insomnie si agitatie. De asemenea, este recomandata si in atacurile de panica, avand efect calmant.
- Detoxifica ficatul
- Asigura functionarea sistemului hepato-biliar
- Trateaza gripa si raceala
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antivirale, sunatoarea reduce febra, lupta impotriva virusurilor si bacteriilor si elibereaza caile respiratorii. Este foarte indicat ceaiul de sunatoare pe perioada gripei.
- Trateaza migrenele
- Ajuta la vindecarea ranilor, taieturilor, plagilor sau eczemelor
Sunatoarea este eficienta in grabirea timpului de vindecare a ranilor. Poti aplica crema sau ulei cu extract de sunatoare de trei ori pe zi pe zona afectata. De asemenea, poate fi folosita pentru a reduce cicatricea ramasa in urma operatiei de cezariana.
- Atenueaza durerile de stomac
- Previne si amelioreaza problemele digestive
Mod de administrare:
Sunatoarea se gaseste pe piata sub forma de ceai, ulei, creme, tinctura si capsule.
Ceaiul de sunatoare este recomndat a fi administrat seara, mai ales daca va confruntati cu insomnii.
In cazul cremelor si unguentelor, asigurati-va ca ele au la baza extract standardizat de sunatoare, nu un amestec nestandardizat, deoarece acesta nu produce acelasi efect.
Uleiul de sunatoare este recomandat in cazul ranilor, eczemelor sau a pielii foarte uscate.
Tinctura se foloseste in uz intern, de catre persoanele cu stari depresive si tensionate. In acest caz se pot dilua 2 lingurite de tinctura in jumatate de pahar cu apa si se bea amestecul.
Contraindicatii:
Ceaiurile si capsulele de sunatoare sunt recomandate cu moderatie in cazul femeilor insarcinate si doar la recomandarea medicului.
De asemenea, ar trebui evitat consumul de sunatoare in paralel cu alcoolul si narcoticele.
Exista si cateva medicamente care nu ar trebui administrate niciodata in acelasi timp cu sunatoarea:
- Pilule contraceptive
- Medicamente antihipertensive
- Medicamente antidepresive
Discussion about this post