Ai observat si tu care este profilul unei persoane care are toate riscurile sa faca infarct miocardic? De obicei, acesti indivizi au cateva kilograme in plus, o tensiune mai ridicata, dar nu foarte semnificativ si multi dintre ei sunt fumatori.
Infarctul miocardic este datorat de blocarea unei artere de la nivelul inimii, cel mai adesea din cauza unui cheag de sange. Acest cheag blocat duce la oprirea brusca a fluxului de sange de la nivelul muschiului inimii, iar daca muschiul este distrus, este provocat decesul pacientului.
Pe parcursul vietii, la nivelul vaselor inimii se depun grasimi. In anumite zone, grasimile depuse se formeaza ca niste placi, numite placi aterosclerotice. Aceste placi sunt bogate in colesterol, iar formarea lor este favorizata de fumat, alimentatie nesanatoasa, kilograme in plus, consumul prea mare de alcool, lipsa activitatii fizice, dar si de anumite afectiuni precum diabetul si hipertensiunea arteriala. Placile, odata crescute in dimensiune, ingusteaza vasul de sange.
Dar problema care ridica cele mai multe intrebari, in ultima vreme, este de ce tot mai multi tineri pana in 40 de ani se confrunta cu infarct miocardic. Organizatia Mondiala a Sanatatii a sesizat, de asemenea, aceasta problema si s-a oferit sa ne arate explicatia.
Problema cu care majoritatea tinerilor se confrunta se numeste „burn out”, adica epuizare si este o boala. Aceasta epuizare se manifesta atat la nivelul muschiului cardiac, dar si la nivelul creierului. Iar factorul principal care epuizeaza cel mai mult organismul este fumatul.
La fiecare fum de tigara, tensiunea arteriala creste automat si aceasta poate usor sa destabilizeze un depozit de la nivelul arterelor.
Ceea ce a ingrijorat cel mai mult cercetatorii si specialistii medicali este faptul ca tinerii care s-au confruntat cu astfel de probleme, nu si-au facut analizele uzuale, nu si-au luat tensiunea nici macar o data pe an, iar de efectuatul unei ecografii pe arterele carotide nici nu mai discutam.
Calitatea vietii tale si a sanatatii o determini tu! Prin ceea ce faci, ce obiceiuri ai, in functie de alimentatie, de vicii, activitati, programul de somn. Astfel iti imbunatatesti sau distrugi singur sanatatea. Daca iti doresti sa fii mai longeviv si sa ai o viata mai buna, pune sanatatea pe lista prioritatilor tale. Tu esti responsabil pentru viata pe care o traiesti!
Discussion about this post