Păpădia este planta medicinală bine cunoscută, pentru efectele sale diuretice și purificatoare. Ea are capacitatea de a curăța sângele și tot organismul de toxine. De asemenea, reușește să tonifice și să asigure energie, prin consumul ei. Deoarece purifică sângele, ficatul este, de asemenea, detoxifiat, iar vezica biliară este stimulată. Totodată și rinichii sunt curățați și stimulați de proprietățile terapeutice ale păpădiei.
Consumul de păpădie reduce nivelul colesterolului rău, tratează afecțiunile digestive și îmbunătățește circulația sângelui.
Afecțiunile pe care le tratează păpădia:
- Obezitate
- Boli de ficat
- Hipertensiune arterială
- Insuficiență cardiacă
- Ateroscleroză
- Gută
- Reumatism
- Gastrită
- Dispepsie biliară
- Calculi biliari
- Calculi uretrali
- Eczeme
- Acnee
Iată care sunt modurile ei de administrare:
- Infuzia de păpădie:
Mod de preparare:
Se adaugă 2 linguriţe de păpădie uscată (partea aeriană alcătuită din frunze) în 250 ml. apă. Se lasă să dea în clocot, se îndepărtează de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară.
Nu se îndulceşte cu zahăr. Dacă nu se poate administra ca atare, se poate îndulci cu puţină miere de albine.
Mod de administrare:
Se beau 2 căni pe zi, una dimineaţa, pe stomacul gol, şi o cană seara, înainte de culcare, în cură de 3 săptămâni.
- Cura cu tije de păpădie:
Este cea mai simplă şi mai eficientă formă de administrare a acestei plante medicinale. După cum spun specialiştii în fitoterapie
Mod de administrare:
Se consumă tijele de culoare mai gălbuie, înainte de înflorire, care se mănâncă pe stomacul gol, câte 5-10 tulpini pe zi, timp de 10-14 zile. Cura nu trebuie prelungită după ce păpădia a înflorit. Pentru cei care nu suportă gustul foarte amar, se recomandă ca aceste tulpini să fie amestecate şi consumate în miere de albine.
- Salata din frunze de păpădie:
Se culege un pumn de frunze de păpădie proaspete, care se spală şi se taie mărunt. Se pune puţin mărar şi pătrunjel, se adaugă puţin ulei şi oţet după gust. Se lasă 5-10 minute, apoi se consumă cu pâine neagră sau nimic altceva. Această salată se consumă de 2-3 ori/zi, înaintea meselor principale.
- Sucul din frunze de păpădie:
Recomandat este şi sucul din frunze de păpădie. Se iau 2 mâini de frunze proaspete, care se spală bine, se taie cât mai mărunt şi se pun la macerat, vreme de 3-4 ore, în 1/2 l de apă, după care se filtrează. Sucul amar obţinut se consumă pe parcursul unei zile, în cure de cel puţin 2 săptămâni. Remediul are efect decongestionant asupra bilei şi stimulează activitatea ficatului. Este un excelent adjuvant în tratarea hepatitei cronice (inclusiv formele evolutive), în dischinezia biliară, în tulburările digestive şi de altă natură, care însoţesc disfuncţii ale ficatului şi ale vezicii biliare.
Discussion about this post