Venirea primăverii ne-a adus și numeroase verdețuri benefice precum leurda. Ea a fost denumită, în urma unor studii, elixirul tinereții, deoarece este un detoxifiant natural, ajută la îmbunătățirea memoriei, protejează sănătatea inimii și in același timp, este o plantă la îndemana oricui.
Studiile efectuate în Germania, au demonstrat efectele benefice pe care le are leurda în organismul uman, iar oamenii de știință au denumit-o „Planta mileniului trei”.
În Romania, deși leurda se găsește în toate pădurile, beneficiile și proprietățile sale miraculoase, nu sunt foarte cunoscute de către oameni. Puteți consuma frunzele de leurda, pentru a vă bucura de efectele sale terapeutice sub formă de salată, suc, ciorbă, infuzie, decoct și tinctură.
Leurda este bogată în vitaminele A și C, calciu, fier, fosfor, natriu și cupru. Ea este cunoscută pentru acțiunea sa de a curăța sângele de toxine, de a reduce hipertensiunea arterială, de a scade nivelul colesterolului etc.
Iată care sunt afectiunile pe care leurda le trateaza:
- Tratează afecțiunile renale
Principalul beneficiu al leurdei este că are capacitatea de a curăța rinichii și vezica urinara. De asemenea, elimină excesul de acid uric, care este foarte toxic pentru persoanele care suferă de guta.
- Tratează anemiile
Leurda are proprietăți vitaminizante, mineralizante și tonificatoare, iar din aceste motive este foarte recomandată persoanelor care se confruntă cu anemii.
- Curăță tractul intestinal
De asemenea, leurda are acțiune depurativă și diuretică, reușind să curețe și detoxifice intestinele.
- Încetinește procesul de îmbătrânire
Studiile au demonstrat că substanțele active, pe care leurda le conține au efect asupra activității sistemului endocrin, favorizează activitatea cerebrală, iar din aceste motive, este considerată o minune pentru sănătate.
- Previne sclerozarea vaselor de sange
- Scade colesterolul rău
- Previne bolile cardiovasculare, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral
- Tratează infecțiile căilor respiratorii
- Este eficientă în bronșită, tuberculoză pulmonară, gripă și răceală
- Detoxifică plămânii intoxicați cu tutun
- Vindecă indigestia acută și cronică
- Tratează insomnia
- Ajută în tratarea reumatismului
- Este indicată și pentru alungarea asteniei de primăvară
- Elimină paraziții intestinali
Cum se consumă leurda pentru efecte terapeutice:
- Sub formă de salata
Nu vă speriați dacă frecvența urinară crește, deoarece este un semn care arată că în corp se produse detoxifierea.
- Suc
Pentru a prepara sucul de leurdă, tăiați frunzele de leurda și puneți-le în robotul pentru suc. Poate fi adăugat și morcov și/sau țelină. Dacă doriți să îl folosiți în uz extern pentru răni sau tăieturi, folosiți doar leurdă și tamponați pe zona afectată.
- Tinctură
Se iau 10-15 picaturi de 4 ori pe zi pentru tratarea cistitei, hipertensiunii și pentru eliminarea paraziților intestinali.
Discussion about this post